Australian labradoodle


Australian labradoodle 1.0

labradoodle die volgens een bepaald officieel schema is gefokt, waarbij meer rassen dan alleen dat van de poedel en de labrador zijn gemengd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Australian labradoodle…

is een labradoodle; is een hond; is een zoogdier

  • [Herkomst of oorsprong] is voor het eerst in Australië gefokt
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft een rijkere genetische samenstelling dan een gewone labradoodle, die alleen de genen van een poedel en een labrador heeft

    Algemene voorbeelden


    Vanwege de populariteit van de labradoodle worden [...] regelmatig kruisingen gemaakt tussen labradors en poedels. Bedenk dat dit heel andere honden kunnen worden dan de 'officiële' (overigens nog niet FCI-erkende) Australian labradoodle!

    http://www.dierenartsypenburgnootdorp.nl/01-de-labradoodle-is-geen-hond-voor-iedereen/,

    In het buitenland, en op kleinere schaal in Nederland, heeft de Australian Labradoodle al bewezen zeer geschikt te zijn om ingezet te worden als hulphond of therapiehond voor mensen die ondersteuning nodig hebben op allerlei verschillende gebieden.

    https://alaeu.com/australian-labradoodle-als-hulphond/

    Zoals je waarschijnlijk verwacht is de Australian Labradoodle een stuk duurder dan de Labradoodle. Veel Labradoodles worden aangeboden op Marktplaats of Puppyplaats, een Australian Labradoodle vind je hier niet zo snel. Een gewone Labradoodle is dus een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Terwijl een Australian Labradoodle uit veel meer honden bestaat en pas een echte pure Australian Labradoodle is bij een zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4.

    https://www.labradoodleinfo.nl/het-ras/

    De genetische samenstelling van de Australian Labradoodle is anders [...] doordat er diverse andere rassen doorheen gemixt zitten (tenminste 6 andere rassen door Tegan Park alleen al). Een Australian Labradoodle heeft dus als extra een behoorlijk percentage genen van deze toegevoegde rassen erbij. Het percentage poedel-genen is ook wat groter dan het percentage labrador-genen, maar wel kleiner dan 50%. Natuurlijk is dit wel het ideaalbeeld voor het ras en kan dit per Australian Labradoodle enigszins afwijken.

    https://www.dutchdoodles.nl/ras

    Het grootste voordeel en een van de bijzondere eigenschappen van een echte Australian Labradoodle is dat hij niet verhaart. En zoals je hierboven kan lezen betekent dit dus dat hij geen huidschilfers verliest. Mensen met een allergie zullen hier niet op reageren en geen allergische reactie krijgen.

    https://www.labradoodleinfo.nl/het-ras/

    De Australian labradoodle is een prijzige hond en helaas trekt dat fokkers aan die zelf labradors en poedels kruisen en die ook labradoodles noemen. De Australian labradoodle is namelijk nog geen erkend ras en de naam is derhalve nog door iedereen vrij te gebruiken. Helaas ontstaan hierdoor andersoortige labradoodles. Vergelijk het maar met herders. Er zijn Duitse herders, Hollandse herders, Mechelse herders etc. Allemaal herders, maar toch zeer verschillende honden. Zo is het ook met labradoodles, laten we ze voor het gemak Australian labradoodles en "gewone" labradoodles noemen.

    http://www.labradoodlepups.nl/nl/labradoodle-fokschema.html

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoordgroep
    Vroegste datering 2005